Kunder

Katalysators verksamhet delas mellan kort- och långvariga uppdrag; punktinsatser i form av workshops och konferenser å ena sidan och längre projekt- och processledarskap å andra sidan. Sedan starten har Katalysator haft drygt sjuttio olika uppdragsgivare, såväl offentliga som privata, här syns ett urval. Några av de mer omfattande uppdragen har mer utförliga beskrivningar.

Gang violence intervention (GVI), Göteborgs stad, 2022 -

Under året har Göteborgs stad, BRÅ och Polisen börjat arbetet med ett samordnat arbete mot gängkriminaliteten i staden. De använder sig av modellen GVI (i Malmö känd som ”Sluta skjut”). Katalysator har processlett inledande konferens och workshops.

Partille kommun, 2021
Här var Katalysator tillsammans med Kennerud kommunikation och processledning engagerat i ett långsiktigt utvecklingsarbete och bistod med process-design och mötesfacilitering. Äldreomsorgen i Partille kommun stod inför en omfattande förändringsprocess för avdelningarna bistånd och hälsa respektive hemtjänst för att minska omfattningen på kort-tidsboende till förmån för tidigare hemgång och ökat kvarboende. Detta krävde nya arbetssätt och samverkan mellan flera professioner.
Mindshift, 2021
Under corona-våren 2021 var jag med och planerade och faciliterade Mindshift – growth that matters. en internationell medskapande digital konferens med över tusen deltagare kring IDG, inner development goals. IDG är en direkt avknoppning från SDG (Social Development Goals) och handlar om vilka organisatoriska och individuella egenskaper och förutsättningar som behövs för att vi ska kunna nå våra SDGs och hur de kan utvecklas.
Mistra Urban Futures, 2019 – 2020
Mistra Urban Futures är ett internationellt forsknings- och kunskapscenter för hållbar stadsutveckling. De komplexa samhällsutmaningarna klarar varken akademin eller praktiken av själva, det kräver gemensam kunskapsproduktion. Det är svårt och det räcker inte med god vilja. Jag hade under denna period i uppdrag att facilitera och utveckla metoder och förhållningssätt i centrats verksamheter för att underlätta detta.
GoCreate, 2018 -
GoCreate är ett nätverk av medskapande facilitatorer i västra Götaland. Vi brinner för medskapande samhällsplanering och stadsutveckling och var ett av Mistra Urban Futures nätverk. Jag var en av initiativtagarna till nätverket och är fortfarande en av de drivande krafterna.
Göteborgs Stadsledningskontor, 2018
Katalysator genomförde två workshops med lednings- och samordningsgruppen arbetet med mottagande av nyanlända. Workshopen syftade till att tillsammans utvärdera mottagandet och tillsammans identifiera resultat och behov av förbättringsåtgärder.
GR, Göteborgsregionens kommunalförbund, 2018 - 2019
Katalysator utvecklade och genomförde två omgångar av och en chefs och ledarskapsutbild-ning i medskapande mötesledning. Utbildningen gavs inom ramen för projektet Hälsogreppet, ett EU projekt som syftar till att stärka individers ställning på arbetsmarknaden genom att förebygga och förhindra sjukskrivningar som orsakas av psykisk ohälsa bland anställda på kvinnodominerade arbetsplatser i GR-kommunerna.
Dialogues (Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad), 2016–2017
Tillsammans med kollegor från Dialogues och Kennerud processledning höll jag på uppdrag av Stadsbyggnadskontoret möten och dialoger med medborgare och intressentgrupper kring utvecklingen av Exercisheden (Heden). Dessa möten och dialoger syftade till att få en ömsesidig förståelse av behov och förväntningar i den då mycket infekterade frågan om den framtida stadsutvecklingen på och kring Heden.
Göteborgs parkeringsbolag, 2016–2017
Parkeringssituationen på Saltholmen har under många år varit ett problem. Många intressen ska tillgodoses på ett begränsat område. Våren 2016 blev frågan väldigt infekterad och Katalysator anlitades för att bistå bolagets styrelse med planering och ledning av ett allmänt informationsmöte. Därefter har Katalysator varit processledare för en arbetsgrupp som samlat olika intressenter för att tillsammans belysa fler perspektiv och som utarbetat lösningar för de utmaningar som ligger inom bolagets uppdrag.
Statens specialpedagogiska skolmyndighet (SPSM), 2014–2016
Katalysator har tillsammans med Göteborgs Regionens kommunalförbund, designat och genomfört processledarutbildningar för SPSMs kontaktpersoner. Utbildningarna har hållits inom ramen för SiSam – ett projekt som syftar till att utarbeta en samverkansmodell för Statens institutionsstyrelse, skola och socialtjänst för placerade barn. Kontaktpersonerna är processledare för samverkansmötena. Katalysator handleder fyra av myndighetens geografiska rådgivarteam.
Social resursförvaltning, Göteborg 2013–2014
Katalysator har genomfört workshops med stadsdelarnas förvaltningsledningar och med förvaltnings- och bolagschefer kring stadens prioriterade mål Öka förutsättningarna och utjämna skillnaderna till goda livschanser för alla göteborgare samt Öka tidigt förebyggande och rehabiliterande insatser kring missbruksproblem.
Ramböll (Trafikverket), 2013–2014
Katalysator har som underkonsult till Ramböll ansvarat för arbetet med att ta fram en Social konsekvensanalys (SKA) och en Barnkonsekvensanalys (BKA) kring den nya station Haga och kring linjesträckningen. Arbetet var en del i projekteringsuppdraget från Trafikverket inför byggandet av Västlänken, en 8 km lång järnvägstunnel under Göteborg.
GR, Göteborgsregionens kommunalförbund, projekt Samtidigt, 2012–2014
Hösten 2012 gjorde Katalysator en ansökan om ESF-medel för projekt SamTidigt. Projektet beviljades 13 mkr och handlar om att genom samverkan mellan skola och socialtjänst ge tidiga insatser till barn i utsatta situationer. Åtta kommuner deltog i projektet. Sophias uppdrag var initialt att planera och starta upp projektet och att ansvara för processledningen.
Länsstyrelsen, Västra Götalands län, 2013
Katalysator anlitades av Länsstyrelsen för att inom ramen för ett ESF projekt, Tillsynsutveckling i Västs – delprojekt Jämställdhet, erbjuda processtöd och utbildning för jämställdhetsintegrering. Grundkonceptet var en introducerande dialogföreläsning under rubriken Jämställdhet och Jämställdhetsintegrering – teori, praktik och nytta, följt av en workshop där deltagarna fick pröva teorierna praktiskt.
Länsstyrelsen, Västra Götalands län, 2012
Katalysator anlitades i arbetet med att ta fram en strategi för ett jämställt Västra Götaland och höll inom ramen för detta i en serie modifierade dialogcaféer för ett antal strategiska grupper inom Kommunnätverket för jämställdhetsintegrering och kommunnätverket mot Våld i nära relationer. Dialogcaféerna följdes upp med en serie tematiska fokusgruppssamtal på temana Makt & Inflytande, Arbetsmarknad & Utbildning, Hälsa samt Mäns våld mot kvinnor. Slutligen sammanställde Katalysator fyra faktablad med aktuell statistik kring vart och ett av temana från fokusgruppssamtalen.
Samhällsbyggnadssektorn, Kungälvs kommun, 2010
Kungälvs kommun anlitade Katalysator som processledare för projektet Jämt och Ständigt. Sektorn fick projektmedel av Boverket och Länsstyrelsen för att jämställdhetsintegrera sitt arbete. Målet var att alla verksamheter skulle granska sig själva och se hur de kunde kvalitetssäkra sitt arbete så att alla kungälvsbor får lika god service.
Gårdsstensbostäder AB, 1999–2012

I Gårdsten har Katalysator bistått Gårdstensbostäder med projektledning, processamordning, handledning och metodutveckling av arbetet med boendemedverkan. I samtliga fall har det handlat om att specialdesigna nya metoder och modeller. De projekt där Sophia anlitats har bl.a. varit;

  • Gårdstensdalen (99/00)
  • Terrasshusen (02)
  • Utvecklingen av seniorboende och verksamheter (08/09 och 11)
  • Visionsdialoger (samt metodhandledning för medarbetarna (09-12).
GR, Göteborgsregionens kommunalförbund, mellan Rum, 2009-2011
Katalysators seniorkonsult var projektledare för projekt Mellan Rum. Mellan Rum syftade till att samverka för att förhindra att arbetssökande ungdomar mellan 18-25, med kontakt med både Arbetsförmedling och kommunen hamnar mellan stolarna, i ett så kallat ”mellan rum”. Arbetsförmedlingskontor, försörjningsstödsenheter och arbetsmarknadsenheter från elva kommuner i Göteborgsregionen deltog i projektet.
Social resursförvaltning, 2008-2011
Inom ramen för den nya förvaltningen fanns ett behov av en gemensam plattform för det fortsatta arbetet. En plattform som behövde utgå från en samsyn mellan å ena sidan nämnden och å andra sidan den stora och varierande skara frivilligorganisationer som finns inom förvaltningens verksamhetsområde. För denna samsyn krävs dialog och erfarenhetsutbyte. Katalysator har sedan fått vara behjälplig framför allt i förvaltningens arbete i dialogen med den sociala ekonomin.
Samhällsbyggnadssektorn, Kungälvs kommun, 2010
Kungälvs kommun anlitade Katalysator som processledare för projektet Jämt och Ständigt. Sektorn fick projektmedel av Boverket och Länsstyrelsen för att jämställdhetsintegrera sitt arbete. Målet var att alla verksamheter skulle granska sig själva och se hur de kunde kvalitetssäkra sitt arbete så att alla kungälvsbor får lika god service.
Husbanken, Norge, 2010
På Husbankens uppdrag, Norges motsvarighet till Boverket, har Katalysator tagit fram en skrift om metoder och verktyg för mobilisering och boendeinflytande.
Kunskapscentrum för jämställd vård, projektet Gör det jämt 2009 -2010
Gör det Jämt var ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen och SKL (Sveriges kommuner och landsting) och en del av Kunskapscentrum för Jämställd vård. Katalysator engagerades för en serie fokusgruppsintervjuer med publikgrupper från Göteborgsoperan, en Framtidsverkstad med Strömma Naturbruksgymnasium och processledning av två av projektets utbildningsdagar.
Fastighetskotoret, Göteborgs stad & Förvaltnings AB Framtiden, 2007-2008
Katalysator var projektledare för projektet Flyktingars Bosättning. Projektet syftade till att belysa situationen ur flyktingarnas perspektiv och på så sätt få kunskapsunderlag för att förbättra flyktingars boendesituation i Göteborg.
Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH, 2004–2006
FCH är en ideell förening som verkar för att Centrala Hisingen blir en trygg och trivsam stadsdel. Katalysator anlitades som projektledare för att samordna områdets 200 fastighetsägare. Den situationella tryggheten och bred samverkan med övriga aktörer i området såsom Stadsdelsförvaltning, polis, föreningar m.fl. var nyckelfrågor.